Війна вже програна Росією, і питання часу, коли Путін це визнає

18 березня 2022, 06:41оновлено 30 березня 2022, 16:57
Путін скоро піде з України, і там все буде добре. А у росіян боротьба з ним тільки попереду .
Росії чекає боротьба з Путіним
Саме снобізм росіян дозволив Путіну перетворитися на того монстра, яким він є / Фото Reuters

Коли почалася війна, всі були нажахані з двох причин. По-перше, що Путін почав цю божевільну війну. По-друге, що більшість населення його в цій агресії підтримала.

Коли я вивчив опитування громадської думки, я їм не повірив і став цікавитися думкою своїх знайомих старшого віку, з якими не спілкувався років двадцять. І, на мій подив, 80-90% моїх знайомих старше 60 років, гаряче підтримують політику Путіна і уряду. Причому це ті люди, які знають мене з народження, дуже добре до мене ставилися, дружили з моїми батьками, а потім зі мною, бачили весь мій життєвий шлях. Проте, змушений констатувати, що телевізор переміг мої аргументи і доводи.

І це невипадково. Потужна антиукраїнська пропаганда почалася не вчора. В останні вісім років федеральні канали цілодобово розповідали про злісних укрофашистів, про пригноблений Донбас, про НАТО, яке стоїть біля наших воріт і вже збирається ці ворота рознести. А що робили ми? Ми стібалися над тупою пропагандою. Ха-ха-ха, хто ж в цю херню повірить! Ха-ха-ха, яка тупа ця Скабєєва і боброїдка. Ха-ха-ха, Путін намагається переключити увагу з внутрішніх проблем на Україну, але все одно народ його скоро розкусить.

відео дня

читайте такожЩаслива старість в бункері або Шибениця: що чекає Путіна

Ми стали жертвою своїх невеликих інфобульбашок, коли наші друзі (як офлайнові, так і в соцмережах) поділяють нашу точку зору, і складалося враження, що всі глядачі федеральних каналів теж скоро розкусять виверти Кисельова, Скабеевої, Симоньян та інших. А якщо хтось і не зміг розкусити їхні виверти, то ставлення до таких глядачів було презирливе, типу що з цих убогих взяти.

Путін прекрасно розумів, що політичний вплив досягається через масові жовті газети – "АиФ", "КП", "МК", "Жизнь" і федеральні канали. І справа не в тому, що у нього була монополія. У Росії рівень проникнення інтернету близький до 100%, тобто у глядачів федеральних каналів є доступ до альтернативних джерел інформації. Просто Путін навчився робити якісний контент саме для цієї аудиторії, а "креативний клас" не навчився і навіть не намагався, тому що вважав це западло. Так, я вважаю, що Скабєєва, Кисельов, Симоньян – дуже круті пропагандисти і дуже переконливо вміють доносити інформацію. Єдина людина, яка намагалася робити якісний продукт для цього сегмента – Олексій Навальний. Його ролики були розраховані якраз на масову аудиторію. Тому і аудиторія його каналів швидко росла. Тому Путін і намагався його вбити, а, коли вбити не вийшло, посадив у в'язницю.

читайте такожЧотири перемоги України: чому Імперія зла стала слабшою за один день

З усього цього нам всім потрібно зробити висновки. Я думаю, що Путін скоро піде з України, і там все буде добре. Де-факто війна вже програна і питання часу, коли Путін це визнає. Після цього, я впевнений, Україну швидко відбудують усім світом, а також найближчими роками приймуть до ЄС.

А у Росії буде куди більш незавидна доля. Путін уже оголосив війну "п'ятій колоні", значить, репресії тільки посиляться. Цілком можливо Путін скоро взагалі закриє країну і перетворить її на величезну Північну Корею. Тому у нас всіх боротьба з Путіним ще тільки попереду.

читайте такожПутіна жорстко обдурили: чому шанси на палацовий переворот в Росії різко зростають

Основне, що ми повинні навчитися робити, – це зрозуміти, як розмовляти з тією більшістю, яку одурманив Путін. Потрібно створювати медіа-продукти, націлені саме на цю аудиторію. Медіа-менеджерам і журналістам потрібно уважно вивчити вищезгадані російські жовті газети, переглянути програми федеральних каналів, щоб зрозуміти, як працюють технології донесення інформації до масової аудиторії. Потрібно знімати з себе маски снобів і визнати, саме наш снобізм в тому числі дозволив Путіну перетворитися на того монстра, в якого він перетворився.

Максим Миронов, професор фінансів, доктор Чиказького університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти