Чи підірвуть українську трубу: чого слід побоюватися після запуску Північного потоку-2

7 червня 2021, 06:44оновлено 27 грудня 2021, 18:56
Запуск СП-2, перш за все, розв'яже Москві руки з точки зору подальшого економічного тиску на Україну.
Північний потік-2
Північний потік-2 добудовують / Reuters

Росія не відмовиться відразу ж після завершення будівництва Північного потоку-2 від українського транзиту. Швидше за все, не тільки не відмовиться, але гарантує те, що цей транзит триватиме навіть після того, як Північний потік-2 запрацює. І під російські підписи будуть отримані всі необхідні документи, необхідні для того, щоб вже добудований проект став реальним газопроводом, через який буде транспортуватися частина російського газу в європейські країни - поряд з українською газотранспортною системою, зрозуміло.

А ось що станеться потім? Це і є найцікавіше. Чи відбудеться диверсія на території України, про яку говорить міністр внутрішніх справ? Або станеться поломка газопроводу на території самої Росії, що здійснити набагато простіше, ніж організувати терористичний акт. Хоча невідомо - можливо, у відомчій боротьбі виграє не Газпром, а ФСБ. І буде вважатися, що вчинити диверсію або теракт на території України дешевше і цікавіше, ніж просто ламати газопровід на території Росії. Це ж свій газопровід - його за свої гроші доведеться лагодити. А українську газотранспортну систему нехай лагодять газовики України за свої гроші. Зрозуміло, до наступної диверсії або підриву.

читайте такожПівнічний потік-2 добудовують: чому Європа насправді нам " не повинна"І ось тоді ми зіткнемося з ситуацією, коли росіяни будуть незворушно пояснювати європейцям, що якщо вони хочуть отримувати потрібні їм обсяги російського газу, то про українську газотранспортну систему доведеться забути. І доведеться забути про деякі пункти Енергетичної хартії, яка забезпечує конкуренцію в поставках газу в Європу - нібито до закінчення ремонту української ГТС.

І це, звичайно, розв'яже Москві руки. В першу чергу, з точки зору подальшого економічного тиску на Україну. Тому що Україна позбудеться відразу всіх надходжень від транзиту, поки не буде закінчено ремонт тієї частини газопроводу, який прийде в непридатність на українській або російській території. Крім того, з'явиться можливість військового тиску. Тому що будь-яка спецоперація на українській території, і навіть велика війна в цьому випадку вже ніяк не буде пов'язана з поставками газу і небезпекою "заморозити" Європу.

Тому Північний потік-2 - це не про гроші і не про зобов'язання. Це про тиск - і це тиск не в трубі. Це тиск на Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти