За прикладом Фінляндії: що буде після скасування призову

2 лютого 2022, 19:23оновлено 3 лютого 2022, 10:55
Посилений спосіб підготовки замість формального призову дає можливість протягом тижня-двох розгорнути штат Збройних сил у десять разів більше, ніж у період воєнного часу.
За прикладом Фінляндії: що буде після скасування призову
В Україні хочуть скасувати обов'язковий призов на строкову службу / УНІАН

Президент Володимир Зеленський підписав указ про скасування призову на строкову військову службу. Тепер Кабміну доручено забезпечити підготовку і внести на розгляд Верховної Ради України відповідний законопроєкт з цього приводу.

Формулювання таке, що це скоріше вказівка, тобто бачення президента як Головнокомандувача. Очевидно, що хтось з експертів його переконав і нарешті, після того, як щонайменше років 20 це питання обговорювалось, вирішили до цього ставитися серйозно.

Наразі мова йде про те, що замість радянської застарілої моделі призову, тобто коли забирали до армії, запровадити обов’язкову систему інтенсивної короткотермінової підготовки без зміни правового статусу громадянина.

відео дня

Тобто вони не живуть як солдати у казармах, їх не забривають, вони прибувають до гуртожитків, розміщуються в них, проходять інтенсивну підготовку, потім проводять злагодження у складі спецпідрозділів (роти, батальйону, тощо), після чого періодично прибувають з резерву.

Наприклад, у Фінляндії та інших країнах, які мають бути готовими до швидкої мобілізації проти значної чисельності противника, протягом півроку-року (залежно від професії) направляють близько 80% молодих людей на підготовку як військових спеціалістів, після чого їх зараховують до резерву.

Але там вони не виконують накази, а знаходяться на базах підготовки, живуть у гуртожитках і основне їх завдання - оволодіти військовою спеціальністю і потім періодично, залежно від фаху, через два-три роки прибувати на бази військових частин на навчання.

Тобто відмінність у тому, що вони як були цивільними громадянами, так і лишаються, адже військова компонента там невелика - здебільшого, це флот, авіація і окремі кадрові сухопутні частини.

Але такий спосіб підготовки замість формального призову, який був у нас, дає можливість протягом тижня-двох розгорнути Збройні сили у десять разів більше, ніж їх штат у період воєнного часу.

читайте такожВ Україні скасують призов на строкову військову службу - указ ЗеленськогоОчевидно, щось схоже пропонують зробити і в Україні. І якщо Україна нарешті змогла запровадити територіальну оборону, то зможе тепер перейти і до реально підготовленого резерву, а не паперового. І це буде набагато ефективніше, ніж мати на обліку непідготовлених людей і потім дуже довго проводити підготовку, мобілізацію, злагодження, що передбачені пострадянською системою.

Іншими словами, ця система передбачає більш професійну армію. Але оскільки чисельність проти ворога суттєво поступається (у 3,5-4 рази), а фактор часу дуже важливий, Україні доведеться обирати - або воювати лише армією мирного часу, бо система резерву потребує тривалого часу на мобілізування і 2,5 мільйони мобілізувати буде не дуже просто і швидко.

При цьому зміна системи призову дозволить швидко мобілізувати щонайменше 1 мільйон осіб, але цього усе одно наразі може бути замало.

Леонід Поляков, військовий експерт, екс-заступник міністра оборони України, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти