Захід проґавив Путіна, або як змусити росіян взяти на себе провину за війну в Україні

2 липня 2022, 19:17
Вражаюча здатність російських лібералів заперечувати провину російського народу може призвести до того, що після війни все скоро повернеться на круги своя.
Володимир Путін
Росіяни самі обрали Володимира Путіна президентом, а тому винні у війні нарівні з ним / Фото ua.depositphotos.com

Серед ліберальної російської тусовки дуже популярна стаття одного російського соціолога. Який, звичайно ж, проти війни. І треба віддати йому належне, він з цією позицією виступає, що в Росії нині загрозливо.

І ось він каже, що у війні винні не росіяни. Які здебільшого проти війни. Але просто бояться. Або просто жертви пропаганди. Так от, у війні Путіна, на думку російських лібералів, винен Захід. Добре, звичайно, що вже не Україна винна. Від звинувачення жертви пішли. Але винен не російський народ, який просто безневинна жертва, а колективний Захід. Який багато років співпрацював з Путіним, який багато йому дозволяв і який вселив у Путіна впевненість, що все можна.

Вражаюча здатність російських лібералів заперечувати провину російського народу. Вражаюча здатність перекладати з хворої голови на здорову, разюче заперечення відповідальності і її перекладання на інших. Небезпечно ще й тим, що не вимагає каяття і спокутування гріхів після війни. Знову ці підступні володарі світу винні. Російський народ не винен. Треба продовжувати. З такими думками після війни все дуже швидко повернеться на круги своя. І знову по новій.

відео дня

Чи проґавив Захід Путіна? Так. Та що там говорити, навіть ми, в Україні, його проґавили. У 2014 році агресія Росії стала для нас несподіванкою. Для більшості з нас. Просто тому що Росія давно перестала бути цікавою. Вона не народжувала смислів. Там не було нових ідей і технологій. Ми не дивилися в той бік. На жаль.

Так само і Захід. І так, західні політики спілкувалися з Путіним. Вони і з Януковичем спілкувалися. Тому що вони спілкуються з легітимними представниками народу. Це народ вибирає їм тих, з ким спілкуватися.

Чи винен Захід у тому, що не ідеальний і не відмовлявся від російських грошей? Винен. Але так влаштований світ. Фінансові центри світу - на Заході. І туди несуть гроші всі автократи світу. Так працює система. На цьому, в тому числі, побудована домінація колективного Заходу. І якщо українці або росіяни дозволяють своїй еліті заробляти гроші не чесно, то це проблема росіян або українців, а не заходу.

Чи винен захід у тому, що проґавив момент, коли Путін зі звичайного автократа перетворився на бандита з великої геополітичної дороги? Так, винен. Але Захід, як і українці, мало звертав увагу на Росію. Відстала країна-бензоколонка. У Заходу були інші проблеми останні 20 років. Повинні були передбачити? Знову ж таки, ілюзія, що там сидять якісь супер генії. Такі ж люди. Захід не ідеальний.

Світ проспав Путіна, тому що світу давно не була цікава Росія. Це правда. Але Путін російський президент. І російський народ йому дає легітимність. Від імені російського народу Путін творить злочини. І навряд чи російський народ може сам сказати, що йому була не цікава Росія і він не помітив, як перетворився на державу-фашиста. Це російські процеси. Хто ж за ними повинен стежити? Колективний дорослий із Заходу?

читайте такожЗахід хоче зварити Путіна повільно: як і коли закінчиться війна в УкраїніРосійські еліти не вірять у здатність народу управляти державою. Вважають, що демократія-вигадка. Всюди бачать змови і руку ворогів. Парадоксально, але судячи з усього також вважають російські ліберали. Інакше як можна звинувачувати Захід у тому, що робить російська армія від імені російського народу?

Чому це небезпечно? Тому що заперечення провини виключає роботу над помилками. Виключає покаяння. Виключає німецький шлях каяття. А значить прирікає нас на повернення Імперського монстра. І єдиний спосіб уникнути цього повернення, з такими елітами і такою опозицією в Росії - це розпад імперії. Яка сама по собі є зло. Адже вона породжує і таку владу, і таку опозицію.

Сергій Фурса, інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти