Жорсткий локдаун буде запроваджено у будь-якому випадку

17 жовтня 2021, 07:45
Це станеться, як тільки буде заповнено критичну більшість ліжок у лікувальних установах.
коронавірус
Локдаун в Україні можуть запровадити вже у листопаді / Фото Reuters

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що штам коронавірусу "Дельта" в Україні показує таке зростання хворих, як це було на початку пандемії в Італії.

Судячи з офіційної статистики захворюваності, в Україні дійсно спостерігається негативне піке, яке обумовлено декількома факторами.

По-перше, рівень вакцинопрофілактики в Україні вкрай низький. З урахуванням низького рівня вакцинації, особливо в групах ризику, можна говорити про те, що українське суспільство сьогодні не захищене.

відео дня

По-друге, у нас за весь час з початку пандемії не впровадили жодної програми інфекційної безпеки соціально-критичних об'єктів - дитячих садків, шкіл і транспорту.

Виходячи тільки з цих двох причин, цілком природно, що ситуація з коронавірусом в Україні продовжить погіршуватися. Однак порівнювати Україну з Італією не має сенсу. Тому що тоді, на початку пандемії, в Італії просто не знали, з чим зіткнулися, через що і була допущена низка помилок.

Але сьогодні таке порівняння, як мінімум, недоречне. Тому що зараз там усе інакше, оскільки держава взяла там серйозну участь як в організації інфекційної безпеки, тобто висувалися суворі вимоги до наявності вакцинації, носіння масок в громадських місцях, так і в поведінці суспільства. Завдяки цьому ризики повторення ситуації там тепер зведені до мінімуму.

Але в Україні політичне керівництво особистим прикладом недавніх зборів у Трускавці ще раз показали байдуже ставлення до своїх же постанов і наказів. До слова, на цьому тлі заява МВС про складання Нацполіцією 12 тисяч протоколів про порушення масочного режиму виглядає глузувати.

Відповідно, таке ж ставлення переймає і суспільство, тому очікувати стабілізації в Україні поки немає причин.

читайте такожЧерез пандемію коронавірусу крах чекає Україну і весь світГоворячи про примусову вакцинацію окремих груп, то тут не до ігор у демократію. Правда, такі речі потрібно робити вчасно - тобто не в жовтні, а ще навесні, коли вакцина тільки-но з'явилася. Той наказ, який сьогодні виданий МОЗ про обов'язкову вакцинацію груп ризику (чиновників центральних і місцевих органів влади, педагогів), викликав лише соціальний опір у суспільстві, тому що до тих же медичних співробітників або груп ризику такої вимоги немає. А це виглядає, м'яко кажучи, дивно і цими діями влада насправді відволікає увагу громадськості від інших важливих проблем.

Україна - це взагалі та країна, на якій можна проводити дослідження і робити висновки. Тому до яких пір триватиме погіршення ситуації - навряд чи зараз хтось скаже.

Але жорсткий локдаун буде запроваджений у будь-якому випадку. Це станеться, як тільки будуть заповнена критична більшість ліжок в лікувальних установах.

За нинішньою тенденцією, рівень заповнюваності вже перевищив як показники весни 2021, так і осені 2020 року. А це означає, що локдаун буде введений вже найближчим часом. За всіма розрахунками, все повинно було початися тільки з середини жовтня, але ці очікування, на жаль, не виправдалися, тому зростання захворюваності стався набагато раніше. Тому вже в листопаді ми можемо стати заручниками тотального карантину.

Андрій Александрін, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти