Крах євразійського карткового будиночка: від Росії побігли всі, навіть традиційні союзники

Російська імперія почала зіщулюватися, як геополітична шагренева шкіра / Reuters

Звіряча жорстокість Росії на українській землі жахнула навіть її традиційних союзників. У РФ тепер можуть бути тільки союзники-заручники, як Лукашенко.

Місяць тому прогнозував, що Казахстан відпаде від Російської Федерації. Написав ybpre статей про посилення cоюзу тюркських держав і про нову роль Туреччини як силового балансира в середній і Центральній Азії щодо Китаю (замість старого балансира – РФ).

Зустріч Токаєва і президента Туреччини в рамках саміту тюркських держав підтвердила такий геополітичний тренд.

Нещодавня поведінка Токаєва на економічному форумі в Санкт-Петербурзі та його підтримка територіальної цілісності України призвели до того, що РФ заблокувала операції з казахською нафтою, а Казахстан – транзит російського вугілля.

Але це тільки початок руйнування євразійського карткового будиночка і зіщулювання імперії, як геополітичної шагреневої шкіри.

Упевнений, що результатом агресії РФ проти України стане повна втрата Росією впливу на Центральну і Середню Азію, де буде посилюватися економічний вплив Китаю і геополітичний вплив Туреччини. Особливо – в питаннях безпеки.

Тюркські вовки виходять у євразійський степ, тим більше, з урахуванням демографії регіону і самої Росії. І підчерев'я Росії від Уралу до Алтаю вже не буде глухим тилом старіючої імперії.

Чекаємо вихід РФ із Киргизстану і Таджикистану.

Читати такожЗахід хоче зварити Путіна повільно: як і коли закінчиться війна в Україні

Узбекистан уже зробив свій вибір, відмовившись від інтеграції в рамках ЄАЕС, МС і ОДКБ.

Упевнений, що в майбутньому будуть написані дисертації на тему "емоційної геополітики". Адже зазвичай у світі панує прагматизм і раціональність. Але звіряча жорстокість імперії на українській землі жахнула навіть традиційних союзників Росії.

Читати такожФатальні прорахунки господаря Кремля: як Путін залишився біля розбитого корита

У Росії тепер можуть бути тільки союзники-заручники, як Лукашенко. А от ідейних союзників вже не буде ніколи.

Геополітичний "Ганнібал Лектор" творить свої злодіяння на самоті. Правда, без інтелектуального флеру кінопрототипу.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Новини заразКонтакти