Нова війна до 9 травня, або Чому Путін хоче захищати Білорусь від Заходу

Кремлю потрібна переможна війна до 9 травня / Reuters

Для Кремля ця "оборонна" війна стане мотивом вторгнутися з Брестської області на Волинь, щоб перерізати постачання ЗСУ.

Кремль у гарячці шукає, кому можна оголосити війну до 9 травня. Основна причина - проблеми з мобілізацією резервістів по системі "БАРС". Вони відмовляються їхати воювати в Україну, посилаючись на те, що війна не оголошена і вони підписувалися тільки на участь у навчаннях, а не у "військовій операції". Причина основна, але не єдина. Кремль не може запровадити в РФ воєнний стан без оголошення комусь війни, а без воєнного стану він не може легально вести мобілізацію, конфісковувати автотранспорт у приватних підприємств і населення та багато іншого.

Кремль відчуває серйозний дискомфорт через те, що оголосив Україні не війну, а "військову операцію", що у російській мові війною не є. Він може легко позбутися від цього і розв'язати собі руки, якщо оголосить РФ на військовому стані. Але для цього треба, щоб вона сама оголосила комусь війну або хто-небудь оголосив війну їй. Відбутися це має не пізніше 9 травня, щоб не пропав найголовніший день російського піару. Можна і пізніше, але пропагандистський і мобілізаційний ефект буде безповоротно загублений. Такі дати як 12 червня – день оголошення РРФСР свого суверенітету від СРСР і 22 червня – день початку Гітлером військової операції проти СРСР через загрозу його нападу на Третій Рейх, цим ефектом не володіють. Тому Кремлю треба поспішати.

Вкрай спокусливо оголосити війну НАТО або, принаймні, одним тільки США. Але проблема в тому, що за всіма російськими стандартами це НАТО і США повинні оголосити війну РФ, а не навпаки. Шкодне НАТО, скільки Кремль не вмовляє, вперто відповідає, що шукає з ним діалог, а не війну і нападати не збирається, незважаючи на два місяці війни Росії проти України. Цю незговірливість можна ігнорувати і сказати, НАТО планує напасти і Росія лише завдає йому превентивного удару, але виникають дві труднощі. Одна з них – більшість росіян повірить Кремлю, що так все і було. Але друга буде важко здолати - воювати з НАТО доведеться, незважаючи на його відмову воювати. Як, чим і де воювати на даний момент з НАТО поки неясно уявляють навіть у Генштабі Росії.

У Кремля і Генштабу, зрозуміло, є старий план страхітливих ядерних ударів по столицях країн Європи, але виникають дві проблеми. Перша-число таких столиць після 1991 р. зросло, отже, треба націлювати ракети ще й на Варшаву, Прагу і Братиславу, а не тільки на Париж, Рим і Лондон. Друга - Європа може не злякатися і завдати у відповідь або попереджувальний ракетний удар відразу, як тільки Росія оголосить перед 9 травня війну їй і НАТО. Але в цьому випадку парад 9 травня в Москві не відбудеться через відсутність Кремля, мавзолею і самої Червоної площі. Тому війну НАТО логічно оголошувати тільки через п'ять хвилин після пуску ядерних ракет, але тоді не варто морочитися парадом з його мобілізуючим ефектом і всім тим, що зараз так напружує Кремль.

Оголосити війну НАТО і нічого після цього не робити, крім як відправити всіх воювати в Україну, теж не вийде, так як НАТО втомилося від двозначностей російської мови. НАТО не розуміє, чим "військова операція" проти суверенної держави відрізняється від оголошення їй війни. НАТО простіше вже пережити ядерну війну і поховати Росію, ніж блукати по закутках її темного язика. Оголошення війни НАТО і напад втретє на Україну, вже офіційне і без всяких уточнень буде також означати, що Росія дозволила їй вступити в НАТО. У цьому випадку НАТО нічого іншого не залишиться, як через годину прийняти Україну в Альянс, раз Росія настільки наполегливо вимагає цього. Ще через годину можна буде оголосити про мобілізацію в НАТО за статтею 5 його статуту.

Але оголосити війну НАТО і втретє напасти на Україну, нехай і зовсім офіційно, - переварити таке буде складно навіть російському розуму, який звик до всього. Він встиг звикнути до того, що Росія вісім років воює, але як би не воює з Україною, і його це не сильно зачіпає. Він встиг звикнутися і з тим, що Росія з 24 лютого воює з Україною в рамках якоїсь операції, але його це прямо не стосується. Але оголошувати кожні два місяці війну Україні і залучати до участі в ній все більше і більше росіян – це починає напружувати навіть гнучкий російський розум.

Читати такожУ бункері Путіна запахло смаженим, або Чому Росія приречена на поразкуВ результаті в Кремлі б'ються над проблемою, як перевести "військову операцію" проти України в статус війни з Україною, щоб розв'язати собі руки для легальної мобілізації, конфіскацій і всього іншого. При цьому потрібно дотримати дві умови. Перше - підвести ідейну підставу. Друге - зробити так, щоб це виглядало як напад України на РФ.

З першим у них все нормально. Українці - це нащадки тих радянських нацистів, які вітали телеграму Сталіна від імені СРСР з привітаннями Гітлеру у зв'язку із взяттям Парижа і розгромом французьких імперіалістів братніми німецькими націонал-соціалістами. Нацистами українці будуть доти, поки існує Росія.

З другим у Кремля складності, так як 24 лютого, а раніше 20 лютого 2014 р., Росія оголошувала різні "військові операції" в Україні, а не навпаки. Тому неодмінно потрібно, щоб втретє вже Україна як-небудь напала на Росію. Тоді можна буде влаштувати Всеросійське караоке "Вставай, страна огромная", оголосити "священну оборонну" війну Україні і загальну мобілізацію. Але є дві маленькі проблемки. По-перше, треба вмовити Україну напасти до 9 травня, інакше буде загублений мобілізуючий ефект єднання з предками, але і не раніше 24 квітня – православного Великодня, бо цей ефект буде змазаний. По-друге, як умовити Японію не відключати караоке по всій РФ до 9 травня. Інакше все пропало, адже клубні духові оркестри давно зняті з забезпечення, труби пропиті, а хоровий спів під фонограму з автомобіля з динаміком не дає ефекту живої музики.

Але при цьому напад України на Росію в процесі проведеної тієї "військової операції" проти України виглядає поразкою непереможної російської армії і потрапляє в розряд створення і поширення фейків про цю армію і її операції. Якщо російська армія непереможна, то чому гримлять вибухи в Бєлгородській і Курській областях? Можливі дві відповіді: або непереможна армія це фейк, і тоді всіх під суд, або вибухи це фейк і тоді всіх знову під суд за розголошення державної таємниці. Звинуватити в них ракети НАТО і оголосити йому війну не можна не тільки із зазначених вище причин, але і оскільки пошкоджені об'єкти недостойні уваги ракет НАТО. Інакше доведеться оголосити фейком і військову міць НАТО, але тоді посиплеться вся концепція.

Читати такожЧому час працює проти ПутінаУ результаті у Кремля залишається один прийнятний для нього варіант - Україна повинна терміново напасти на когось маленького і слабенького, а Росія за нього заступитися. Найбільш підходящий кандидат-анклав контрабандистів у Придністров'ї, чому ЗМІ Росії та її спецслужби стали знову будувати цю тему. Але вона виглядає досить безнадійно по ряду причин.

Більш перспективною темою деякі в Кремлі бачать організацію військового конфлікту Білорусі з Польщею і рухаються в цьому напрямку. Напад на польських прикордонників увечері 9 квітня особами в білоруській військовій формі біля села Дубичі-Церковне з метою заштовхнути групу близькосхідних мігрантів-перший крок цієї операції. Другою стала заява Мінська про нібито обстріл поляками в ніч з 10 на 11 Квітня білоруського пункту пропуску "Пісчатка".

Після повернення Лукашенка з Благовєщенська, де він 12 квітня на зустрічі з Путіним отримав накачування, число таких інцидентів буде рости, створюючи грунт для нової "військової операції" Кремля. Про ступінь накачування Лукашенка можна судити за його фразами" різанина в Бучі – це спецоперація англійців "і"якби Росія хоч трохи запізнилася зі спецоперацією, Захід би завдав по ній нищівного удару". Чому цей нищівний удар по Росії досі не завдано і в чому він полягав, Лукашенко не пояснив. Накачати Лукашенка такою поганню можна було б і в Москві, але з метою спільного піару на космонавтиці і на Гагаріні з Терешковою, що обнуляє терміни Путіну, зробили це в Уссурійському краї.

Кремль майструє собі обґрунтування під нову " військову операцію "щодо захисту Білорусі від нібито нападу на неї Заходу, зокрема Польщі. Проводити її буде Лукашенко за тією ж схемою, як дві фіктивні "республіки" вісім років воювали з Україною. Це позбавляє від другого за два місяці оголошення війни Україні і всіх проблем, пов'язаних з переведенням "військової операції" в статус війни.

Читати такожЩо Путін зібрався провернути в Україні до 9 травняЦе також дозволить не просто оголосити "священну оборонну" війну по захисту Білорусі від удару Заходу, не оголошуючи при цьому війну НАТО, а й легально мобілізувати на неї населення РФ під Травневе караоке. Воєнний стан в РФ буде оголошено, але без оголошення війни комусь конкретно. Кремль оголосить війну абстрактному "заходу" для запобігання його удару, захисту диктатури Лукашенка, пам'яті предків і ще чогось, але конкретно нападе на Польщу під прапором Білоруської РСР.

Під своїм прапором армія РФ і зараз соромиться воювати в Україні. До участі в цій війні, нехай символічному, Росія постарається залучити і всіх членів ОДКБ. Держдума 6 квітня склепала під це юридичну базу, оголосивши: ОДКБ може вести військові дії як єдине ціле за мандатом ООН. Для Кремля ця "оборонна" війна стане також мотивом вторгнутися з Брестської області на Волинь, щоб перерізати постачання Збройним силам України.

Найбільш реальний термін початку вторгнення між 24 квітня і 6-7 травня. Жодна церква не рекомендує починати що-небудь важливе і тривале напередодні Великодня. Тому і провалилася в 2014 р вилазка Гіркіна в Слов'янську, зроблена за тиждень до Великодня. У Кремлі це врахували і обережні.

Новини заразКонтакти