Як Газпром нашими ж руками анулює транзитний договір

Газпром може вийти з транзитного співробітництва з Україною / Reuters

Упродовж довгого часу нам розповідали байки про те, що ми не купуємо російський газ. Це була токсична історія насапреред для нас самих.

Про нову газову війну і можливості Газпрому нашими ж руками анулювати транзитний договір.

Отже, проста схема, за допомогою якої Газпром може вийти з транзитного співробітництва з Україною.

Малюю, можна сказати, майже "на серветці".

Упродовж довгого часу нам розповідали байки про те, що ми не купуємо російський газ.

Це була токсична історія насамперед для нас самих, бо ми повірили в те, що енергетично незалежні від РФ і можемо завжди купити газ в Європі.

Насправді фізично ми відбирали якраз російський газ (з нашої ГТС). А віртуально - купували його на європейських хабах.

Щоб провести за документами обсяг газу, вилучений з ГТС, на західному кордоні біля словацьких Великих Капушан був побудований "газовий коллайдер", за яким "ганяли" невеликий обсяг газу туди-сюди, накручуючи лічильники аверсу і реверсу: потрібно було "накрутити" транзит газу в Європу в обсязі відібраного з ГТС російського газу (14,5 млрд куб.) і точно також накрутити показники віртуального реверсу з Європи на ті ж 14,5 млрд.

Читати такожПутін вже почав торгуватися по транзиту газу через УкраїнуПроста математика показує, що ця схема працює за умови, якщо обсяг транзиту російського газу нашою ГТС перевищує розмір віртуального реверсу з Європи, тобто транзит повинен бути більш ніж згадані вище 14,5 млрд кубів.

А тепер уявіть, що Газпром каже: ми не прокачуватимемо через територію України 40 млрд кубів газу, як зафіксовано в контракті.

Ми прокачаємо 5 млрд, а за транзит інших 35 млрд просто заплатимо гроші (в контракті закладео принцип транзитуй або плати).

Що нам робити в цьому разі?

Наш дефіцит газу становить 14,5 млрд кубів.

П'ять ярдів російського газу фізично заберемо з труби, а де взяти ще 10? А в трубі повинен залишатися ще й технологічний газ.

Отже, доведеться купувати відсутні 10 млрд кубів в Європі і закачувати їх в нашу ГТС, але вже у форматі реального реверсу, а не віртуального.

І тут виникають перші проблеми: одна справа - лічильник на трубі накручувати, а інша - реально розгорнути потік.

Але навіть якщо нам вдасться це зробити, труба не може працювати в режимі реального реверсу і аверсу, газ не може однією трубою одночасно рухатися в протилежних напрямках.

ГТС здатна працювати в режимі реального аверсу і віртуального реверсу, але не призначена для реального аверсу і реверсу на одному часовому відрізку.

Читати такожДо нових смів залишилося недовго: до чого призведе підвищення цін на газТобто, нам доведеться глушити трубу на східному кордоні і переналаштовувати її на отримання газу з ЄС без можливостей транзитування.

Щойно це станеться, Газпром тут же звинуватить Україну в невиконанні транзитного контракту і в односторонньому порядку розірве його.

І доведе свою правоту в будь-якому арбітражі - адже це ми не зможемо здійснювати транзит і перекриємо вентиль на вході з РФ.

Ось така схема для Газпрому.

Саме тому ймовірність "газової війни" цієї зими цілком реальна.

Поки нас врятують запаси газу в підземних сховищах, але це не означає, що не буде відключень і локальних проблем. І запаси не вічні.

Загалом, можете слати подячні телеграми Яценюку, Коболєву, Вітренку і іже з ними. Вони наближали цей день, як могли....

Новини заразКонтакти