Чому війна в Україні може тривати до листопада

Зараз вирішується, де саме опуститься "залізна завіса": на адміністративних кордонах України 1991 року або на східному фланзі НАТО – Польщі / Фото: Reuters

Воювати безпосередньо ні США, ні НАТО за Україну не будуть – допомагатимуть перемогти Росію, але так, щоб не надто швидко.

Судячи з пафосу, Варшавська промова Байдена явно писалася з претензією на історичність. Такий собі рімейк "Фултонської промови Черчіля" 1946 року, яка вважається більшістю істориків і фахівців в області міжнародних відносин точкою відліку Холодної війни.

Також багато історичних паралелей і з часами Другої світової війни.

Нова війна – це війна автократії проти демократії в глобальному вимірі, а Україна виступає полем битви і головним воїном світла.

Читати такожПутін наближає розвал Росії, але зістрибнути з "українського кола" йому не дадуть

Паралельно ця війна використовується для консолідації блоку НАТО перед обличчям зовнішньої загрози, і США підтверджують свої зобов'язання в гарантіях безпеки перед союзниками і зміцнюють східні фланги, перекидаючи туди своїх солдатів.

Але воювати безпосередньо ні США, ні НАТО за Україну не будуть. Допомагати перемогти Росію – так. Але так, щоб не дуже швидко. От до виборів в Конгрес – було б ідеально.

Загалом, в Україні вирішується доля імперії, яка з ХХІ століття опинилася в ХІХ і намагається нав'язати всьому світу свої правила гри. А також – зруйнувати світовий порядок, який був сформований після Другої світової війни на принципі сили права, і повернутися до світоустрою позаминулого століття, що ґрунтувався на праві сили.

Читати такожНаступні травневі українці проведуть у Криму: коли закінчиться війна з Росією

Але демократія, вибір свободи проти рабства, обов'язково переможе.

І зараз лише вирішується, де саме опуститься "залізна завіса": на адміністративних кордонах України 1991 року або на східному фланзі НАТО – Польщі, як це було в 1945-1989 роках.

Максим Ялі, експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету

Новини заразКонтакти