Чи посміє Путін застосувати ядерну зброю

Путін – класичний тиран / Reuters

Призначення Росії закінчити історію, погубивши все людство, говорив русофіл Леонтьєв. Невже до цього всіх нас на Землі веде Путін?

Намагаюся зрозуміти тваринний страх західних політиків перед Путіним. Знаю, керівники держав спираються не тільки на міркування своїх радників. Прийняти впевнене рішення допомагає розвідка. У Володимира Путіна з цим явні проблеми. І в 2014 році, і зараз його явно надихали довідки, підготовлені всім російським розвідувальним співтовариством. І диктатор увірував... Оскільки жорстке усунення агентів-зрадників проходило успішно, як не повірити і тут.

Російський філософ Лосський, який жив і помер в еміграції, стверджував, що основною, найбільш глибокою рисою характеру російського народу є його релігійність. Дистанція від об'єкта вивчення дозволяє багато чого бачити спотворено. Не знав старий мислитель, що в радянській Україні православних храмів набагато більше, ніж у Росії. Але ж він, Лосський, стверджував, що саме ця особлива російська релігійність є основою властивого російському народу шукання абсолютного добра.

І все-таки. Чого бояться західні політики? Військова слабкість Росії вже очевидна. Першим застосувати ядерну зброю Путін не може, не посміє. Та й ланцюжок дій від натискання президентської ядерної кнопки до вибуху водневої бомби складається з семи ланок, тобто з семи офіцерів, які усвідомлюють наслідки для їхніх сімей, оскільки зворотний удар неминучий. Та й слід пам'ятати про ядерні можливості інших європейських країн.

Читати такожМісяць війни в Україні: коли і чим закінчиться безумство, розпочате Путіним

Згадаймо минуле. Дуже небезпечну кубинську кризу зупинив радянський полковник розвідник Олег Пеньковський. Він встиг повідомити на Захід, що радянський лідер Микита Хрущов блефує, не збирається починати Третю світову війну. Кеннеді пораду Пеньковського почув, був досягнутий прийнятний компроміс. Хрущов, по суті, програв.

Розумію, Путін приймає рішення одноосібно. Він відкрито погрожує світу ядерною війною. Чому, невже у нього десь у надрах Білого Дому сидить шпигун, який повідомив Москві про небажання Заходу йти на ризик обміну ядерними ударами? Може і так. Але є й інше – пряма аргументація керівників Заходу про неможливість із цієї причини закрити небо над Україною. Іншими словами, вони Путіна бояться! А свого поінформованого Олега Пеньковського у них немає. Хрущова оточувало безліч радників і помічників. Ну а Путін, класичний тиран, оточив себе самим собою.

Читати такожНаступні травневі українці проведуть у Криму: коли закінчиться війна з Росією

Особливості релігійності російського народу тут зовсім ні до чого. Сьогодні він чомусь своє абсолютне добро шукає у нас, в Україні. За допомогою танків, літаків, ракет. Не знайде. Ми, українці, не ховали у себе це небачене абсолютне добро. Колись русофіл Костянтин Леонтьєв в болісному прозрінні сказав: "Призначення Росії закінчити історію, погубивши все людство". Невже до цього всіх нас на Землі веде Путін?

Давно відомо: Сатана знає про досконалість Бога. Саме тому Сатана періодично розпалює планетарні пожежі. Заздрить, чи що.

Семен Глузман, психіатр, правозахисник, колишній політв'язень, дисидент, громадський діяч

Новини заразКонтакти