Путін через власну тупість перезапустив економіку США: чому Штати двічі виграють від війни в Україні

Путін підіграв США, почавши війну в Україні / Reuters

Путін дав США можливість зайняти суперпозицію, як за часів Першої і Другої світових воєн.

Україна отримує все більше важкого озброєння із Заходу, яке допомагає розвернути баланс сил на нашу користь. Це дає тверду впевненість, що Україна встоїть перед атаками Росії.

При цьому, передаючи озброєння Україні, американці і європейці починають переозброювати свої армії більш новими зразками. Військово-промисловий комплекс заходу отримує найпотужніший поштовх у цій війні. А ВПК – це ядро складної економіки.

Путін через власну тупість зараз запустив перезапуск американської економіки, яка виграє двічі.

Читати такожБез ядерної точки у війні проти України Путіну не обійтися

По-перше, від того, що зараз європейці, скидаючи стару радянську зброю Україні, закуповують натомість нову американську і європейську. Вигода економічна і геополітична, тому що прив'язка до обслуговування американської зброї дає прив'язку до США.

По-друге, нестабільність в Євразії робить США тихою гаванню для капіталу, що дозволяє краще пройти небезпечні рифи глобальної економічної кризи.

Наприклад, зараз Європа будує інфраструктуру СПГ, що дозволить протягом 10 років повністю замінити російський газ американським.

Читати такожОрки проти "Старлінка": чому Україна виграє бій за Донбас

Коротше кажучи, Путін дав США можливість зайняти суперпозицію, як за часів Першої та Другої світових воєн, коли США і позицію мають, але на старті війни не в прямому конфлікті перебувають. І можуть реалізувати перевагу, перебуваючи осторонь від Євразії, що занурюється в турбулентність.

Ох і Путін, ох і стратег!

Юрій Романенко, керівник політичних програм Українського інституту майбутнього

Новини заразКонтакти