Росія відрепетирувала хімічну атаку, а тепер може вдарити по Україні

Росія здійснила пробну хімічну атаку на Маріуполь / Фото Reuters

Першою невеликою хімічною атакою на Маріуполь Росія перевіряє, чи проковтне це Захід. У Сирії ж прокотило, причому не раз.

Враховуючи невелику кількість потерпілих – три людини, за заявами "Азову" – від хімічної атаки ра**истів у Маріуполі, можна зробити наступні висновки.

Перш за все, це був "пробний шар", тому що зазвичай хімічна зброя застосовується у величезних масштабах для досягнення своїх цілей.

Завдання цієї атаки – перевірити реакцію Заходу, в першу чергу США. Адже Джозеф Байден заявляв раніше, що, якщо Росія застосує хімічну зброю, реакція буде жорсткою.

Читати такожСтратегічна помилка Путіна: чому російська армія загрузла в українських степах, як оса в сиропі

І тепер, якщо Захід "проковтне", буде шукати докази і підтвердження (як зазвичай робить) і буде зволікати з реакцією, то выдбудеться атака вже у великих масштабах. У Сирії ж "прокотило", і не раз.

Нагадаю, що зараз керує російською "спецоперацією" в Україні та ж людина, що й у Сирії. А там Росія неодноразово застосовувала хімічну зброю.

Ще одна важлива мета – внутрішня дестабілізація в Україні. Деякі політики через свої ботоферми і блогерів давно вже розганяють "зраду" і ра**истські фейки про те, що Зеленський "злив" Маріуполь.

Повторюю: враховуючи географію регіону і ситуацію на фронтах, деблокувати Маріуполь зараз неможливо.

Читати такожНайважче - ще попереду: як Україна опинилася в епіцентрі Третьої світової війни

Підкріплення ЗСУ стане легкою мішенню в степу для ра**истів. На прийняття саме такого емоційного рішення і підштовхують ра**исти Зеленського за допомогою подібних інформаційно-психологічних спецоперацій. Використовуючи в тому числі "корисних ідіотів", які думають тільки про свій впав рейтингу.

Максим Ялі, експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету

Новини заразКонтакти