Росії не світить "дійти до Львова": як Путін зібрався обдурити росіян

Путін збирається видати приєднання Донбасу за продовження "кримської весни" / Reuters

Кремль спробує втюхати російському народу приєднання Донбасу до Росії як перемогу, щоб хоч якось пояснити війну, яка так дорого обійшлася Росії.

Найближчим часом на території "Луганської республіки" може пройти референдум щодо входження до складу Росії, повідомив ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник. Зрозуміло, що подібна ініціатива без команди з Кремля неможлива.

Загалом, прецедент Криму вже є, тож це вже просто повторення пройденого. Замість того, щоб проектувати смисли, спрямовані в майбутнє, беруться смисли з минулого, де володіння територією саме по собі було цінністю.

Байден був не такий вже й неправий, сказавши, що Росія з країни XXI століття перетворилася на країну XIX століття. Розвинені країни проектують в навколишній простір проекти, смисли, технології і стандарти. Дикі країни не мають нічого з цього, тому територіальні захоплення для них – це в певному сенсі спроба створити "змістовний продукт", ерзац проекту, якого насправді немає.

Читати такожКремль змінює цілі: чому вже ніхто не завадить Україні повернути Донбас і Крим

У практичному плані "приєднання" потрібне для того, щоб пред'явити глибинному народу-хом'яку хоч якийсь результат "спецоперації". Початкове завдання "дійти до Львова" недосяжне.

"Денацифікація" призвела до того, що відносно нейтральне населення східної України поголовно «нацифікувалося» і тепер повністю переключилося на програму ненависті. Проводити поголовну "денацифікацію" мільйонів "нацистів" – це завдання явно іншого порядку.

Читати такожЧому війна в Україні може тривати до листопада

Тому вже заявлено, що головна мета – звільнення «ДНР» і «ЛНР», а все решта – побічні дії щодо вирішення цього завдання. Час іде, патову ситуацію не розв'язати без вкидання в систему нового і значущого ресурсу. Якого або немає, або вишукувати його доведеться через створення зовсім іншого рівня ризиків. А тому потрібно фіксувати положення і пред'являти ну хоч якийсь результат. Приєднання Донбасу можна видати за продовження "кримської весни" з туманним натяком на те, що в майбутньому «можемо повторити».

Читати такожКоли закінчиться війна в Україні-три сценарії: оптимістичний, реалістичний і песимістичний

Правда, виникає питання – а як бути з новими "звільненими" територіями – Херсонською або частиною Запорізької областей? Створювати на них нові народні республіки? І все спочатку

Ель Мюрид, військовий експерт, блогер

Новини заразКонтакти