Росія неминуче програє війну і втратить частину власної території

Вступ «ЛДНР» до Росії розширить можливості Кремля для ядерного шантажу / Коллаж Reuters

РФ хоче анексувати територію України і «захистити» її від української реконкісти «російською ядерною парасолькою».

Гауляйтер Луганська Пасічник заявив, що в «ЛНР» найближчим часом відбудеться «референдум» про «вступ» до Росі. Однак, думаю, питання стоятиме ширше, і аналогічна заява невдовзі пролунає з боку «ДНР» – вони працюють по одній кальці.

Також уже йшлося про можливість проведення «референдумів» на захоплених територіях у Запорізькій та Херсонській областях. Втім, на півдні ситуація неоднозначна: Росії доведеться якимсь чином легалізовувати цей процес. Можливо, ці території приєднають до «ДНР» або оголосять про створення «Новоросії», а потім заявлять про приєднання до РФ. Ці сценарії ще дуже сирі і плаваючі.

Хай там як, та для організації процесу, який би хоч трохи нагадував зовнішнім антуражем "референдум", як у Криму, Росії необхідно забезпечити безпеку на «виборчих дільницях», встановити перемир’я, тому що інакше буде зберігатися загроза військових дій, прильотів ракет і тому подібних речей. І тоді «референдум» перетвориться на маніфестацію підтримки України на окупованих територіях.

Читайте такожРосії не світить "дійти до Львова": як Путін зібрався обдурити росіян

Таким чином, РФ хоче анексувати територію і «захистити» її від української реконкісти «російською ядерною парасолькою».

Обмовку Наришкіна під час радбезу РФ пам’ятаєте? Ось воно.

Якщо це не вкид, а Пасічник трохи тупенький для таких операцій, то це – зміна концепції і підготовка до фіксації «перемоги» Путіна у війні з Україною. Входити вони хочуть фактично окупованими територіями Луганщини і Донеччини. Тобто це робиться не тільки для того, щоб продемонструвати російському обивателю хоча б якусь перемогу. Це дещо більше: це формалізація «перемоги» Путіна, який таким чином хоче продати своєму народу результати війни в Україні. Мовляв, Путін розширив території РФ за рахунок Донбасу і півдня України, тобто приростив землі.

Читайте такожПутін наближає розвал Росії, але зістрибнути з "українського кола" йому не дадуть

Після «референдуму» Кремль знову вдасться до ядерного шантажу. Типу «воєвалі, подать сюда Кемську волость»… І щоб ні у кого не виникало питань, Кремль пошлеться на положення російської оборонної доктрини, де передбачений ядерний удар для захисту своєї території. Адже, згідно з російською оборонною доктриною, Росія залишає за собою право нанесення ядерних ударів у разі загрози своїй території. Якщо РФ оголосить Донбас і південь України своєю територією, це створить простір для шантажу.

Отже, після «приєднання» відбудеться чергове підняття ставок і черговий шантаж світу ядерною зброєю. Києву не варто зважати на цей шантаж. Наша реконкіста рано чи пізно відбудеться. Мінімум, що можна зробити – це щоб «ЛНР» на момент «анексії» існувала лише в екзилі у Москві. Максимум, щоб «референдум» відбувався у Петербурзі про приєднання до Фінляндії, але то таке. Воно точно буде.

Читайте такожВійна з Росією надовго: чому Україні рано розслаблятися

Один із сценаріїв кризи Російської імперії полягає в її розвалі. Накопичення внутрішніх проблем у РФ є значним, тому не можна виключати того, що відбудеться демонтаж Російської Федерації. Раніше колективний Захід говорив про те, що це недоцільно через ядерну зброю, яка є у РФ, проблеми з міграцією, які неминуче виникнуть в разі чого, та колапс світоустрою. А зараз, під час цієї війни, у світі не залишилося сил, які готові захищати цілісність Росії. Тому Росія неминуче програє чи то в результаті смерті Путіна, чи то економічного колапсу, чи то ще чогось. Світова еліта бачить загрозу для себе у збереженні цілісності РФ, бо це створює можливості для відторгнення частини територій, зокрема, на користь інших країн, наприклад, Китаю.

Віталій Кулик, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства

Новини заразКонтакти