Росія спіткнулася і зав’язла: чим важлива битва за Маріуполь

Маріуполь є стратегічно важливим містом, його не можна здавати / Фото Reuters

Якби Україна залишила Маріуполь, як зробили в Херсоні, то евакуйовувати зараз потрібно було б уже Одесу, Дніпро чи Запоріжжя.

Чому не вивели війська з Маріуполя, коли була така можливість? Адже так ми могли б уникнути великої кількості жертв. Висловлю свою думку з цього приводу.

Маріуполь – це стратегічно важливе місто. Стратегічність зумовлюється не тільки потужним промисловим потенціалом міста. Це також найбільший логістичний центр Східного регіону. Отримавши це місто, противник мав би змогу перекидати війська з Криму, як це він зараз робить у Бердянську.

Головна проблема Маріуполя полягає в тому, що ворог кинув шалені ресурси на його захоплення, і йому вдалося оточити місто. Але це також означає, що всі ресурси, які ворог зараз витрачає на Маріуполь, не зможуть бути використані проти інших міст.

Читайте такожРосії конче потрібна евтаназія: чому РФ мусить розпастися на 20-30 держав

Всі ті, хто кажуть, що місто треба було залишити, аби уникнути людських жертв, не розуміють одного. Невже хтось думає, що південно-східне угрупування противника на цьому би зупинилось? Ні, звичайно.

Якби ця вся орда зберегла сили і ресурси при захоплені Маріуполя, то зараз вона пішла би на Запоріжжя, Дніпро або Одесу. Всі ці ракети, авіація, танки зараз би атакували вже інше місто. І там би повторилася така сама картина, як у Маріуполі.

І якби було ухвалено рішення залишити Маріуполь, як зробили в Херсоні, то в такому випадку треба було б евакуйовувати вже Одесу чи Запоріжжя. Чому ніхто про це не каже?

Читайте такожВійна в Україні та люта шизофренія Росії

Зрозумійте правильно. На початку війни, в нас не було достатньої кількості озброєння і такого розміру армії, щоб це дозволило нам успішно оборонятися на всіх напрямках. Десь би точно виникли проблеми. І все те, що відбувається зараз у Маріуполі, сьогодні могло б відбуватись навколо цих великих міст.

Також давайте не забувати, що у ворога є не тільки великі бронетанкові війська, а й потужні військово-повітряні сили. А проти повітряних загроз у нас було дуже мало зброї. Нагадаю, що в перші дні війни ми навіть не змогли захистити Гостомель і завадити десяткам російських гелікоптерів висадити там десант. І це йдеться про стратегічний напрямок, на який велику ставку робили в Москві, щоб швидко захопити Київ. То як би ми тоді захищали південно-східні міста?

Читайте такожРосія починає пожинати перші плоди своїх військових злочинів у Бучі

А залишивши війська в Маріуполі, наше командування виграло час. На підготовку армії. І – що більш важливо – на отримання західної військової допомоги. Думаю, всі бачать, як довго запрягають наші союзники, і скільки часу минуло, щоб ми змогли їх переконати надати нам більше зброї.

Знову ж таки. Я не знаю планів командування, але точно знаю, що вони володіють більшим об’ємом інформації. І на підставі оцінки власних можливостей, а також наявних ресурсів у супротивника вони будуватимуть плани. І розумію, що навіть якщо вони щось планують, то не будуть це озвучувати публічно. Оскільки ворог зможе підготуватись, щоб дати відсіч.

Читайте такожСтратегічна помилка Путіна: чому російська армія загрузла в українських степах, як оса в сиропі

Я розумію, що дуже важко дивитися на трагедії, але давайте не будемо піддаватися емоціям. Ми воюємо з сильним і підступним противником. Що б вони не говорили про свої цілі, але ми повинні розуміти, що головна ціль одна – захопити всю або, як мінімум, більшу частину території нашої країни! І за можливості вони захоплять все, що ми їм дозволимо. І найголовніше, що на захоплених територіях вони в майбутньому зможуть мобілізовувати війська для подальшого захоплення всієї України, як вони це роблять в Донецьку і Луганську зараз.

Павло Вернівський, радник Голови ФПУ з економічних питань

Новини заразКонтакти